Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy kefir, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
Jabłko obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Smażymy na patelni niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron.
Gdy placuszki lekko ostygną polewamy je miodem i oprószamy cynamonem.
Składniki:
- 1 jajko
- 300 ml kefiru ( można go zastąpić serkiem waniliowym)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 średniej wielkości jabłko
- olej do smażenia
- miód
- cynamon
zdjęcie: pixabay