aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przekąski Przepisy

Placuszki z jabłkiem, miodem i cynamonem

Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy kefir, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.

Jabłko obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

Smażymy na patelni niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron.

Gdy placuszki lekko ostygną polewamy je miodem i oprószamy cynamonem.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 300 ml kefiru ( można go zastąpić serkiem waniliowym)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • olej do smażenia
  • miód
  • cynamon

zdjęcie: pixabay