Krem sułtański

Rodzynki zalewamy rumem i moczymy je przez kilkanaście minut.

W między czasie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Rodzynki dokładnie osączamy.

Na dno pucharków wykładamy kakaowy krem, posypujemy pokruszonymi bezami. Następnie wykładamy jasny krem. Wierzch dekorujemy rodzynkami oraz płatkami migdałów. Całość skrapiamy lekko rumem z rodzynek i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Składniki:

  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 2 łyżki kakao
  • 5-8 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 dag płatków migdałów
  • 10 dag pokruszonych bez
  • 50 ml rumu

zdjęcie: pixabay