Szynka na dziko

Szynka na dziko

Mięso nacieramy solą i cukrem. Pozostałe przyprawy tłuczemy w moździerzu i mieszamy je z cynamonem po czym nimi również nacieramy mięso, które odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy, przekładamy do niego szynkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. P 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy około 2 godziny, co jakiś czas polewając gorącą wodą.

Wytworzony sos zlewamy, zagotowujemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Sos doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

Składniki:

  • 1,8 kg szynki
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 jagód jałowca
  • liść laurowy
  • 8 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka sosu sojowego