Rukolę przekładamy do misy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do rukoli. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiartki. Oliwki przekrajamy na pół, szparagi dzielimy na 3 części i wszystko dokładamy do sałat i mieszamy.
SOS: sok z cytryny mieszamy z octem, solą, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dokładnie mieszamy, by powstał gęsty sos. Gdy sos jest kwaśny dodajemy cukier trzcinowy.
Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa (około 12 liści)
- rukola
- pół czerwonej papryki
- 12 rzodkiewek
- 20 czarnych oliwek
- 8 marynowanych szparagów
- 4 łyżki oliwy
- ćwiartka cytryny
- łyżka octu winnego
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru trzcinowego