aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przepisy Sałaty i sałatki

Świat rukoli

Rukolę przekładamy do misy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do rukoli. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiartki. Oliwki przekrajamy na pół, szparagi dzielimy na 3 części i wszystko dokładamy do sałat i mieszamy.

SOS: sok z cytryny mieszamy z octem, solą, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dokładnie mieszamy, by powstał gęsty sos. Gdy sos jest kwaśny dodajemy cukier trzcinowy.

Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI:

  • sałata lodowa (około 12 liści)
  • rukola
  • pół czerwonej papryki
  • 12 rzodkiewek
  • 20 czarnych oliwek
  • 8 marynowanych szparagów
  • 4 łyżki oliwy
  • ćwiartka cytryny
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru trzcinowego