Ten sos jest chyba najbardziej znanym na całym świecie i na naszych stołach króluje nieprzerwanie od dziesięcioleci. Uwielbiają go zarówno dorośli jak i dzieci.
Ale czy ketchup może się okazać zdrowszy od pomidorów? Okazuje się, że jak najbardziej. A to wszystko za sprawą likopenu, którego jest zdecydowanie więcej w ugotowanym pomidorze niż w surowym, a sam proces gotowania zwiększa jego właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne.
No i koniecznie trzeba pamiętać, że keczup może być zdrowy, pod warunkiem, że nie ma w nim chemii. Zatem jak wybrać tej najlepszy?
Po pierwsze kupując ketchup należy zwracać uwagę na zawartość pomidorów w produkcie. Im więcej jest ich w 100 g gotowego produktu tym lepiej- w niektórych może być nawet około 196 g pomidorów w 100 g gotowego sosu. W ketchupie powinny się znaleźć także ocet, cukier, sól, zioła i przyprawy. Taki sos zdecydowanie można znaleźć na sklepowych półkach.
Niestety sporo też jest takich, do których producenci dodają całą masę zbędnych substancji takich jak: substancje zagęszczające (skrobia modyfikowana), konserwanty (benzoesan sodu), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy albo kwas winowy), sztuczne aromaty, wodę czy powodujący tycie syrop glukozowo-fruktozowy.
Dlatego nie dajmy się zwieźć kolorowym opakowaniom i uważnie czytajmy etykiety.
Warto też spróbować zrobić ketchup w domu. Będzie równie dobry jak ten kupny, a zdecydowanie zdrowszy, bo w końcu wiemy co w niego wkładamy.
Zobacz nasze przepisy:
źródło: hellozdrowie.pl