W każdej niemal lodówce miejsce do przechowywania jajek znajduje się w jej drzwiach. I dlatego większość z nas tam właśnie je przechowuje. Jednak coraz więcej ekspertów uważa, że to błąd.
Według redaktorki serwisu „Good Housekeeping”, Sary Benwell, jajka przechowywane w tym właśnie miejscy szybciej tracą świeżość i szybciej się psują. Wszystko przez wahania temperatury, na jakie są narażone podczas otwierania i zamykania lodówki. Według Benwell najlepszym miejscem do przechowywania jest środkowa półka lodówki, a do tego warto jajka trzymać w papierowych wytłoczkach.
Do tej opinii przyłącza się także Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, Katarzyna Gawrońska. Również ona potwierdza niekorzystny wpływ zmian temperatur na jajka, co może powodować rozwój bakterii.
Warto tu dodać także zalecenia British Egg Information Service, na które powołuje się serwis The Independent. Specjaliści tej organizacji odradzają przechowywanie jaj blisko surowego mięsa, gdyż może to grozić przeniesieniem groźnych dla zdrowia bakterii, a także z dala od od produktów o intensywnym zapachu. A to dlatego, że skorupki jaj są porowate i mogą pochłaniać niektóre aromaty.
Może zatem dziwić, że w sklepach jajek nie przechowuje się w lodówkach. Jednak jest to celowy zabieg. W sklepach temperatury są na stałym poziomie i to zazwyczaj poniżej 20 stopni, co dla jajek stanowi optymalne warunki. Poza tym w ten sposób nie narażamy ich na wahania temperatur, zanim ponownie znalazły by się w lodówce u nas w domu.
źródlo: gazeta.pl