aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przekąski Przepisy

Ziemniaczana tortija

Na patelni przesmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę wędlinę. Na drugiej patelni smażymy cebulę i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz usmażoną wędlinę.

W misce rozkłócamy jajka przyprawiając je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy starty ser i mieszamy by składniki się połączyły. Zalewamy nimi ziemniaki z cebulą i wędliną.

Placek smażymy, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Gdy jajka się zetną, a spód delikatnie zrumieni wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C do momentu zrumienienia się tortiji. Można też odwrócić ją pomagając sobie pokrywką i dosmażyć z drugiej strony na patelni.

Podajemy pokrojoną na kawałki, podobnie jak pizzę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 4-5 większych ziemniaków, uprzednio obgotowanych przez ok 15 minut w osolonej wodzie
  • wędlina ( można zastąpić ją boczkiem lub kiełbasą)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g tartego sera (chedar, parmezan- wedle uznania)
  • łyżka oliwy