Mleko jest jednym z podstawowych produktów w żywieniu człowieka. Towarzyszy nad od narodzin. Cenione jest za zawartość pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Według niektórych naukowców szklanka mleka na śniadanie zamiast soku pozwoli zjeść mniej kalorii. Większość z nas sięga po te odtłuszczone, uważając że tłuste mleko jest po prostu niezdrowe dla naszego serca. W podobnym tonie brzmieli eksperci i zachęcali do wybierania nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu.
Jednak ostatnie badania przeprowadzone przez m.in. Mahshid’a Dehghana, badacza epidemiologii żywienia w Population Health Research Institute w Kanadzie, wykazują, że pełnotłusty nabiał w rzeczywistości jest o wiele zdrowszy niż sugerują krążące o nim opinie. Według naukowca, trzy porcje dziennie produktów mlecznych pozwalają zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i udaru mózgu. Wnioski te poparte są obserwacją ok. 136 tys dorosłych osób, pochodzących z 21 krajów na pięciu kontynentach. Szczególnie zwracano tu uwagę na rodzaj i częstotliwość spożycia mleka. Prowadzący badania naukowcy, zauważyli, że u osób spożywających codziennie więcej niż dwie porcje nabiału rzadziej występują choroby naczyniowo-sercowe, a także w tej grupie jest niższa śmiertelność. Co więcej, zaobserwowano, że „wśród uczestników spożywających wyłącznie pełnotłuste produkty mleczne, ci, których dzienne menu uwzględniało trzy porcje nabiału, mieli niższą śmiertelność niż osoby, które zjadały mniej niż pół porcji w ciągu dnia”.
Dehghan zauważa, że „koncentrowanie się na niskiej zawartości tłuszczu w nabiale opiera się głównie na założeniu, że tłuszcz nasycony zwiększa poziom złego cholesterolu. Tymczasem produkty mleczne zawierają wiele innych cennych składników, jak choćby aminokwasy, witamina K, wapń czy magnez”.
Warto sięgać po nabiał, zarówno w wersji ligt jak i pełnotłustej, bez obawy o zdrowie.
źródło: msn.com