aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przepisy Zupy

Gazpacho- pikantny chłodnik na chlebie.

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Usuwamy także gniazda nasienne. Jednego pomidora kroimy w kostkę, resztę rozdrabniamy.

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do pokrojonego w kostkę pomidora.

Do warzyw dodajmy także obranego, również pozbawionego nasion, pokrojonego w kostkę ogórka.

Cebulę drobno siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem. Z chleba razowego odkrajamy skórki a miąższ kruszymy.

Do wysokiego naczynia wlewamy wodę mineralną , wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy rozdrobnione pomidory i pokruszony chleb. Całość miksujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., by zupa dobrze się schłodziła.

Do schłodzonej zupy podajemy posiekane papryki, ogórka i pomidora. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,k tak by zupa była wyrazista w smaku i pikantna. Całość dokładnie mieszamy.

Składniki:

  • 3/4 kg pomidorów
  • po 1 strączku czerwonej i zielonej papryki
  • ogórek
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba razowego
  • 6 szkl wody mineralnej gazowanej
  • sól
  • pieprz