Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Usuwamy także gniazda nasienne. Jednego pomidora kroimy w kostkę, resztę rozdrabniamy.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do pokrojonego w kostkę pomidora.
Do warzyw dodajmy także obranego, również pozbawionego nasion, pokrojonego w kostkę ogórka.
Cebulę drobno siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem. Z chleba razowego odkrajamy skórki a miąższ kruszymy.
Do wysokiego naczynia wlewamy wodę mineralną , wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy rozdrobnione pomidory i pokruszony chleb. Całość miksujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., by zupa dobrze się schłodziła.
Do schłodzonej zupy podajemy posiekane papryki, ogórka i pomidora. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,k tak by zupa była wyrazista w smaku i pikantna. Całość dokładnie mieszamy.
Składniki:
- 3/4 kg pomidorów
- po 1 strączku czerwonej i zielonej papryki
- ogórek
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba razowego
- 6 szkl wody mineralnej gazowanej
- sól
- pieprz