aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przepisy Zupy

Pikantny krem z dyni

Dynię obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Pory pokroimy w talarki.

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pory i posiekany ząbek czosnku. Smażymy przez kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy kminek oraz imbir i dusimy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy dynię, jeszcze chwilkę przesmażamy, po czym całość zalewamy rosołem. Gotujemy ok 30 min ( do momentu aż dynia będzie miękka). Zupę miksujemy na gładki krem, a  na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Podawać gorącą, udekorowaną kleksem jogurtu lub śmietany.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 pory (białe części)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr rosołu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • jogurt lub kwaśna śmietana do dekoracji