Dynię obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Pory pokroimy w talarki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pory i posiekany ząbek czosnku. Smażymy przez kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy kminek oraz imbir i dusimy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy dynię, jeszcze chwilkę przesmażamy, po czym całość zalewamy rosołem. Gotujemy ok 30 min ( do momentu aż dynia będzie miękka). Zupę miksujemy na gładki krem, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać gorącą, udekorowaną kleksem jogurtu lub śmietany.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 pory (białe części)
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr rosołu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- jogurt lub kwaśna śmietana do dekoracji