Z obranych ze skórki kabaczka i cukinii usuwamy pestki i miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również ścieramy i przekładamy na sito , odsączamy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu tak, by się zeszkliła, ale nie zrumieniamy, czosnek drobno siekamy. Gotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajmy ubitą pianę z 2 białek. Gdy masa będzie zbyt lekka dodajemy tartą bułkę.
Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne. Podajemy z sezonową, lekko doprawioną surówką lub na słodko z domowym dżemem lub śmietaną.
Składniki:
- średniej wielkości kabaczek lub cukinia
- 6 dużych, młodych ziemnaków
- 3 jaja
- 2 ugotowane ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku lub przyprawy prowansalskiej
- łyżka bułki tartej
- olej do smażenia