aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Placki ziemniaczane z kabaczkiem lub cukinią

Z obranych ze skórki kabaczka i cukinii usuwamy pestki i miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również ścieramy i przekładamy na sito , odsączamy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu tak, by się zeszkliła, ale nie zrumieniamy, czosnek drobno siekamy. Gotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajmy ubitą pianę z 2 białek. Gdy masa będzie zbyt lekka dodajemy tartą bułkę.

Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne. Podajemy z sezonową, lekko doprawioną surówką lub na słodko z domowym dżemem lub śmietaną.

Składniki:

  • średniej wielkości kabaczek lub cukinia
  • 6 dużych, młodych ziemnaków
  • 3 jaja
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku lub przyprawy prowansalskiej
  • łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia