W łyżce mleka z dodatkiem szczypty cukru rozcieramy drożdże. Bułki dzielimy na części, zalewamy ciepłym mlekiem. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce, przekładamy na sito, odsączamy.
Namoczone bułeczki rozcieramy w malakserze na jednolitą masę, dodajemy odsączone ziemniaki, drożdże, żółtka, przyprawy, wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (powinno zwiększyć objętość).
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy średniej wielkości, niezbyt grube bliny, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu śmietanowego lub smażonych, czerwonych borówek, polane łyżką gęstej, kwaśnej śmietany.
Składniki:
- 2 czerstwe, małe bułki
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 6 dużych ziemniaków
- 2 żółtka
- 2 dag drożdży
- gałka muszkatałowa
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej
- 2-3 ząbki czosnku