Zielone curry z ryżem

Zielone curry z ryżem

Czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce. Papryczki chilli kroimy w krążki. Dymkę szatkujemy. Wszystko przekładamy na rozgrzaną oliwę i chwilę przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w kawałki wołowinę i ponownie chwilę smażymy. Do przesmażonych składników dodajemy szczyptę soli i kolorowego pieprzu oraz pastę curry. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprowadzamy do wrzenia.

Ryż jaśminowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Na talerz wykładamy porcję ryżu, zalewamy curry, a całość dekorujemy posiekaną kolendrą oraz krążkami czerwonej papryczki chilli.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm korzenia imbiru
  • 3 strąki zielonej chilli
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 600 g wołowiny
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • mleko kokosowe
  • 300 g ryżu jaśminowego
  • kolendra
  • czerwona chilli