Czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce. Papryczki chilli kroimy w krążki. Dymkę szatkujemy. Wszystko przekładamy na rozgrzaną oliwę i chwilę przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w kawałki wołowinę i ponownie chwilę smażymy. Do przesmażonych składników dodajemy szczyptę soli i kolorowego pieprzu oraz pastę curry. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprowadzamy do wrzenia.
Ryż jaśminowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na talerz wykładamy porcję ryżu, zalewamy curry, a całość dekorujemy posiekaną kolendrą oraz krążkami czerwonej papryczki chilli.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm korzenia imbiru
- 3 strąki zielonej chilli
- 2 dymki
- 2 łyżki oliwy
- ok. 600 g wołowiny
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- sól
- pieprz kolorowy
- mleko kokosowe
- 300 g ryżu jaśminowego
- kolendra
- czerwona chilli