Szakszuka, czyli jajka gotowane na pomidorach z papryką

Szakszuka, czyli jajka gotowane na pomidorach z papryką

Pomidory sparzamy, pozbawiamy skórek oraz gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę. Z papryki również usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanej oliwie chwilkę przesmażamy posiekany czosnek, po czym dodajemy paprykę i chwilkę dusimy. Następnie dodajemy pomidory i dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie a nadmiar wody odparuje. Co jakiś czas należy warzywa przemieszać.  Przyprawiamy kuminem, solą, cukrem i słodką papryką.
Na wrzący sos z warzywami wbijamy jajka,  oprószamy je delikatnie solą. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, do momentu  pożądanego stopnia ścięcia. Gotową potrawę podajemy z posiekanym szczypiorkiem oraz świeżą bagietką.

Składniki:

  • 2 większe pomidory,
  • średnia czerwona papryka
  • niewielka papryczka chilli,
  • 3 większe ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki,
  • szczypta cukru,
  • sól do smaku
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 2-3 jajka
  • oliwa do smażenia