Pomidory sparzamy, pozbawiamy skórek oraz gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę. Z papryki również usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanej oliwie chwilkę przesmażamy posiekany czosnek, po czym dodajemy paprykę i chwilkę dusimy. Następnie dodajemy pomidory i dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie a nadmiar wody odparuje. Co jakiś czas należy warzywa przemieszać. Przyprawiamy kuminem, solą, cukrem i słodką papryką.
Na wrzący sos z warzywami wbijamy jajka, oprószamy je delikatnie solą. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, do momentu pożądanego stopnia ścięcia. Gotową potrawę podajemy z posiekanym szczypiorkiem oraz świeżą bagietką.
Składniki:
- 2 większe pomidory,
- średnia czerwona papryka
- niewielka papryczka chilli,
- 3 większe ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki,
- szczypta cukru,
- sól do smaku
- płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 2-3 jajka
- oliwa do smażenia