Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu: mąkę przesiewamy z kakao i przyprawą do piernika, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz margarynę. Wszystko razem siekamy aż powstanie kruszonka. Robimy kopczyk, wbijamy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 40 minut.
W między czasie przygotowujemy ciasto piernikowe: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę z czekoladą, miodem i przyprawą do piernika. Masy musi być mocno ciepła, ale nie wolno jej zagotować. Kiedy wszystkie składniki się połączą odstawiamy do przestudzenia (do ok. 30°C).
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną i łączymy. Na końcu dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160° z termoobiegiem przez około 20 minut.
Upieczone ciasto lekko studzimy, odkrajamy wierzch ciasta, który ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie do blendera i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na spód piernikowy. Na masę serową ścieramy (równomiernie pokrywając całe ciasto) na grubych oczkach kruche ciasto, posypujemy startym okruchami z ciasta piernikowego i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i tak studzimy sernik.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 200 g mąki
- 15 g kakao
- 5 g przyprawy do piernika
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g margaryny
- 1 żółtko
CIASTO PIERNIKOWE
- 180 g margaryny
- 140 g czekolady deserowej
- 100 g miodu
- 15 g przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 125 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g cukru
- 50 g miękkiej margaryny
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 40 g budyniu waniliowego
- 200 g śmietanki 30%
- 4 jaja
- cukier puder do posypania
przepis pochodzi z Kuchni Lidla