Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól oraz wodę i szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki by się schłodziło na około 30 minut. Można wcześniej wylepić nim formę do tarty i wtedy wstawić do lodówki.
Grzyby opłukujemy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przesmażamy je na maśle wraz z pokrojoną drobno cebulą.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy.
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy przez około 15 minut w 200°C. Na podpieczony spód wykładamy grzyby oraz kurczaka. Zalewamy masą jajeczną ( jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawami i startym serem). Pieczemy jeszcze około 30 minut.
Tartę przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
- 300 g grzybów leśnych
- mała pierś z kurczaka
- cebula
- 4 jajka
- szklanka śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera ( lub innego ulubionego)
- pół łyżeczki tyminaku
- sól
- pieprz
- posiekany drobno szczypiorek lub natka pietrzuszki