aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Tarta z kurczakiem i grzybami

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól oraz wodę i szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki by się schłodziło na około 30 minut. Można wcześniej wylepić nim formę do tarty i wtedy wstawić do lodówki.

Grzyby opłukujemy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przesmażamy je na maśle wraz z pokrojoną drobno cebulą.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy.

Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy przez około 15 minut w 200°C. Na podpieczony spód wykładamy grzyby oraz kurczaka. Zalewamy masą jajeczną ( jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawami i startym serem). Pieczemy jeszcze około 30 minut.

Tartę przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
  • 300 g grzybów leśnych
  • mała pierś z kurczaka
  • cebula
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany 18%
  • 100 g startego żółtego sera ( lub innego ulubionego)
  • pół łyżeczki tyminaku
  • sól
  • pieprz
  • posiekany drobno szczypiorek lub natka pietrzuszki