Maliny blendujemy z sokiem z cytryny i chłodzimy.
Do rondla o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy cukier i wolno podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop będzie klarowny zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy glukozę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Schłodzony syrop dokładnie łączymy z puree malinowym. Puree można też przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek.
Tak przygotowaną masę ubijamy w maszynce do lodów, do momentu aż będzie sztywna. Przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i mrozimy. Możemy także przełożyć masę do niskiego pojemnika i zamrażać, co jakiś czas miksując masę by równo stężała. Taką czynność trzeba powtórzyć 2-3 razy w trakcie mrożenia.
Składniki:
- 700 g malin
- sok z jednej cytryny
- 300 ml wody
- 200 g drobnego cukru
- 3 łyżki glukozy w płynie