Kurki myjemy i osuszamy. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki i przesmażamy 2 minuty mieszając. Doprawiamy solą, dolewamy wino lub bulion i dusimy około 1 minuty. Po tym czasie dolewamy śmietankę. Całość zagotować.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy pieprzem. Na patelni roztapiamy łyżkę klarowanego masła. Mięso smażymy po 2 minuty z obu stron, tak by się przyrumieniło. Podsmażone polędwiczki oprószamy solą i przekładamy do sosu kurkowego. Całość dusimy około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowe danie można oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- ok 350- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła klarowanego
- cebula
- 50 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
zdjęcie: pixabay