aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Kulebiak

Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn razem z jednym żółtkiem, jajkiem,olejem i solą . Zarabiamy ciasto, formujemy z niego kulę, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Kapustę dusimy 10 min. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, następnie dodajemy ją do kapusty, mieszamy. Dodajemy przyprawy i dusimy około 10 minut.

Pieczarki kroimy i przesmaż na oleju. Dodajemy je do kapusty wraz z ugotowanym i posiekanym jajkiem, koperkiem i pietruszką. Mieszamy by składniki się połączyły.

Ciasto rozwałkowujemy, by otrzymać okrąg. Na połowę ciasta wykładamy farsz. Przykrywamy go drugą połową ciasta, zlepiamy brzeg. Ciasto można posmarować  żółtkiem.  Pieczemy 1 godz. w temp 180° C.

Składniki:

CIASTO

  • 40 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

 

FARSZ

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • koperek,
  • natka pietruszki
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.