Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn razem z jednym żółtkiem, jajkiem,olejem i solą . Zarabiamy ciasto, formujemy z niego kulę, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kapustę dusimy 10 min. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, następnie dodajemy ją do kapusty, mieszamy. Dodajemy przyprawy i dusimy około 10 minut.
Pieczarki kroimy i przesmaż na oleju. Dodajemy je do kapusty wraz z ugotowanym i posiekanym jajkiem, koperkiem i pietruszką. Mieszamy by składniki się połączyły.
Ciasto rozwałkowujemy, by otrzymać okrąg. Na połowę ciasta wykładamy farsz. Przykrywamy go drugą połową ciasta, zlepiamy brzeg. Ciasto można posmarować żółtkiem. Pieczemy 1 godz. w temp 180° C.
Składniki:
CIASTO
- 40 dag mąki
- 250 ml mleka
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
FARSZ
- 30 dag kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- 1 jajko ugotowane na twardo
- koperek,
- natka pietruszki
- olej,
- sól,
- pieprz.