Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy mąkę, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z pianą z białek. Olejem smarujemy gofrownicę i smażymy gofry.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie cukru pudru.
Gofry podajemy z ubitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Gofry doskonale smakują także oprószone cukrem pudrem lub dżemem.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szkl oleju
- 2 szkl mleka
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka śmietany 30%
- owoce ( np. brzoskwinie, borówki)