aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Dla dzieci Przepisy

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy mąkę, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z pianą z białek. Olejem smarujemy gofrownicę i smażymy gofry.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie cukru pudru.

Gofry podajemy z ubitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Gofry doskonale smakują także oprószone cukrem pudrem lub dżemem.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 szkl mleka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka śmietany 30%
  • owoce (  np. brzoskwinie, borówki)