aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przepisy Śniadania

Owsianka z kiwi i twarożkiem

Do rondla wsypujemy płatki owsiane, jęczmienne oraz bakalie. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 4-5 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie do miodu dodajemy kardamon i cynamon.

Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy je miodem z przyprawami i mieszamy. Gotową owsiankę mieszamy z twarożkiem i ekstraktem waniliowym. Na koniec dodajemy kiwi.

Składniki:

  • 1/3 szkl płatków owsianych
  • garść płatków jęczmiennych
  • garść ulubionych bakalii
  • 1 kiwi
  • szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego)
  • 2-3 łyżki chudego twarożku
  • 2 łyżki miodu
  • po szczypcie kardamonu i cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego