Filety z ryby dzielimy na porcje. Oprószamy solą, pieprzem i imbirem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Listki bazylii drobno siekamy lub blendujemy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sporą szczyptę soli. Wlewamy piwo, wbijamy jajko i dodajemy rozdrobnioną bazylię. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut by zgęstniało.
Na patelni rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy na tłuszcz. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk)
- sok z cytryny
- imbir mielony lub świeży
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka bazylii
- 10 dag mąki
- 150 ml jasnego piwa
- jajko
- olej do głębokiego smażenia