Ryba w cieście piwnym z bazylią

Ryba w cieście piwnym z bazylią

Filety z ryby dzielimy na porcje. Oprószamy solą, pieprzem i imbirem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Listki bazylii drobno siekamy lub blendujemy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sporą szczyptę soli. Wlewamy piwo, wbijamy jajko i dodajemy rozdrobnioną bazylię. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut by zgęstniało.

Na patelni rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy na tłuszcz. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk)
  • sok z cytryny
  • imbir mielony lub świeży
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 10 dag mąki
  • 150 ml jasnego piwa
  • jajko
  • olej do głębokiego smażenia