Bób gotujemy do miękkości i cedzimy.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek i jeszcze przez chwilkę smażymy, uważając by nie przypalić czosnku. Dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, całość chwilkę również przesmażamy po czym zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy bób i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i grzankami.
Składniki:
- 1/2 kg bobu (mrożony, a w sezonie świeży)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 średni ziemniak
- śmietana lub jogurt naturalny
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek