Mleko lekko podgrzewamy, tak by było letnie. Rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i dodajemy pokruszone drożdże. Odstawiamy, by drożdże zaczęły pracować.
Jagody myjemy, dodajemy do nich łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.
Do osobnej miski dajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, drożdże, żółtka, olej oraz drożdże z mlekiem. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy by wyrosło. Czynność powtarzamy dwa razy.
Ciasto dzielimy na równe kawałki, z każdego formujemy placki, na które nakładamy jagody, po czym formujemy zgrabne bułeczki.
Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią bułki.
Gotowe bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 min, aż bułki będą złociste.
Składniki :
- 1 kg mąki
- kostka drożdży
- 5 żółtek
- szklanka oleju
- 2 łyżki cukru waniliowego
- niepełna szklanka cukru
- 0,5 l mleka
- jagody
- łyżka mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru