aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Śniadania

Owsianka

Do garnka wrzucamy płatki oraz otręby, zalewamy mlekiem lub mlekiem zmieszanym z wodą. Doprowadzamy owsiankę do wrzenia, po czym zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż konsystencja będzie kleista i gęsta. Odstawiamy ją do delikatnego przestygnięcia. Dopiero wtedy dodajemy miód, w innym przypadku w gorącej owsiance straci on swoje właściwości. Na koniec dodajemy ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się zarówno świeże jak i suszone. Można dodać także posiekane orzechy czy migdały.

Składniki (na 1 porcję):

  • 5 łyżek płatków owsianych gorskich
  • 1 łyżka otrąb owsianych (ale mogą być też pszenne)
  • szklanka mleka (może być także pół na pół mleka z wodą lub sama woda)
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • ulubione owoce