Pulpeciki rybne w sosie kolendrowo-miętowym

Pulpeciki rybne w sosie kolendrowo-miętowym

Dorsza mielimy lub bardzo drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu, świeżą kolendrę drobno siekamy i dodajemy do ryby razem ze skórką otartą z cytryny, solą i białym pieprzem. Całość mieszamy, po czym delikatnie łączymy z pianą z białek. Przy pomocy łyżki formujemy niewielkie pulpety. Układamy je w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 5 minut.

Miętę i kolendrę drobno siekamy, dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Pulpeciki podajemy z sosem i np. dzikim lub brązowym ryżem.

Składniki:

  • 250 g filetu z dorsza
  • 2 ubite białka
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • skórka z 1 cytryny
  • garść liści kolendry
  • sól
  • pieprz

SOS:

  • 1 mały jogurt
  • 1 garść listków kolendry
  • 1 garść listków mięty
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz