Filety kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę oraz całe ząbki czosnku (gdy się zrumieni usuwamy go). Cebulę przesuwamy na boki naczynia, a po środku układamy rybę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy (ok 3 minut). Dodajemy liść laurowy oraz wino ( 2 łyżki wina zostawiamy) i dusimy około 5 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmujemy rybę i przekładamy ją do wazy, w której będziemy podawać zupę. Natomiast do wywaru dodajemy rosół i sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym winie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną a następnie dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty. Poprawiamy do smaku, tak by zupa była pikantna.
Zupę podajemy posypaną żółtym serem.
Składniki:
- 2 świeże filety rybne (po ok. 30 dag)
- sok z cytryny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki rosołu
- szklanka soku pomidorowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- starty ser żółty (np. cheddar)