Indyka nacieramy zewnątrz i od środka solą i zostawiamy
na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień tuszkę nacieramy masłem połączonym ze skórką z pomarańczy i imbirem (skórka i 1 cm imbiru ścieramy na tarce o drobnych oczkach),a następnie delikatnie oprószamy pieprzem. Śliwki, morele i żurawinę zalewamy winem na 1 godz. Jabłko, pomarańczę,1 gruszkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i łączymy z suszonymi owocami.
Pozostały imbir ścieramy na tarce nacieramy indyka od środka. Tuszkę od strony szyi spinamy wykałaczkami i napełniamy owocami. Do środka wlewamy wino, w którym moczyły się suszone owoce i spinamy wykałaczkami Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Indyka układamy w brytfance i nakrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 30 min. Następnie zdejmujemy folię, obniżamy temp. do 180 st. C i pieczemy 3 godz. W trakcie pieczenia obracamy tuszkę aby równomiernie się opiekała i smarujemy delikatnie olejem. Gdyby za bardzo się rumieniła można lekko nakryć ją folią aluminiową. Obieramy gruszki, kroimy na połówki wkrawamy gniazda nasienne. Po 3 godz. pieczenia wyjmujemy indyka i obkładamy go gruszkami . Owoce przypinamy wykałaczkami (dwie wykałaczki na 1 połówkę gruszki, aby się nie obsuwały). Indyka ponownie wkładamy do piekarnika na 30 min. polewając sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. Tuszkę wyjmujemy, zdejmujemy delikatnie gruszki, usuwamy wykałaczki.
Gruszki napełniamy konfiturą z żurawiny i układamy na półmisku wokół upieczonego indyka.
Składniki:
-
tuszka indyka 5 kg
-
1 duże jabłko
-
1 duża pomarańcza
-
8 średnich twardych gruszek
-
10 dag suszonych śliwek
-
10 dag moreli
-
2 łyżki suszonych żurawin
-
1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
-
świeży imbir 2 cm
-
konfitura z żurawiny
-
1/4 kostki masła
-
sól
-
pieprz
-
olej