aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przekąski Przepisy

Guacamole

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miąższ wyciągamy łyżeczką, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę, sól, pieprz. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i dodajemy do awokado. Siekamy kolendrę dodajemy do dipu, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Składniki:

  • awokado – 3 szt.
  • oliwa z oliwek – 20-30 ml
  • papryczka chili – 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • czosnek – 2 ząbki
  • kolendra – 0,5 pęczka
  • limonka – 0,5 szt.

źródło: kuchnia lidla