aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Ciasto miodowo-dyniowe

Dynię upiec w piekarniku do miękkości. Gdy wystygnie zblendować.

Jajka zmiksować z cukrem. Kiedy zbieleją, dodać miód i olej, zmiksować. Następnie do masy dodajemy mąkę i puree z dyni, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i wtedy przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Wystudzone ciasto przekrajamy na dwie części i ponczujemy wodą z miodem i sokiem z cytryny.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i odstawiamy by nieco przestygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier i skórkę z cytryny. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i żelatynę i szybko miksujemy by śmietana z żelatyną dobrze się połączyła.

Większą część kremu wykładamy na pierwszy blat ciasta, po czym przykrywamy drugim. Pozostałą śmietaną przykrywamy wierzch ciasta, można też obłożyć jego boki. Odstawiamy do lodówki.

Na suchej patelni rozpuszczamy cukier i wrzucamy do niego orzechy. Mieszamy by dokładnie obtoczyły się w powstałym karmelu. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzonymi orzechami w karmelu dekorujemy ciasto.

Składniki:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 i ¾ szklanki mąki
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki puree z dyni

PONCZ:

  • 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

MASA:

  • 1 litr śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

DEKORACJA:

  • 3 łyżki cukru
  • garść orzechów włoskich