Ciasteczka dokładnie pokruszyć, po czym połączyć z masłem. Powstałą masą wylepić dno foremki (niedużej, np. o bokach 18-19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, tak by boki papieru nieco wystawały ponad boki, tak będzie łatwiej wyjąć batoniki. Na takim spodzie wyłożyć równomiernie orzeszki a wszystko zalać mlekiem skondensowanym. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut- masa będzie bulgotać, a w efekcie uzyska brązowy, karmelowy kolor.
Upieczone ciasto zostawić do wystudzenia, najlepiej około 3 godzin. Po tym czasie wyjąć je z foremki i podzielić batoniki- wielkość według uznania.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie obtaczamy batoniki, odkładamy na kratkę, by czekolada zastygła.
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) drobno pokruszonych ciasteczek zbożowych
- 40 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych- można użyć solonych lub prażonych
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
POLEWA:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady