aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przepisy Zupy

Świąteczny barszcz czerwony na zakwasie

Przygotowujemy zakwas : obrane buraki kroimy w kostkę i przekładamy do kamionkowego naczynia. Zalewamy je letnią, uprzednio ugotowaną wodą i dodajemy przyprawy oraz kromkę chleba razowego.Tak przygotowane buraki przykrywamy i odstawiamy na 4-6 dni.

Suszone grzyby moczymy. Potem dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu a także włoszczyznę i gotujemy. Na koniec wywar przecedzamy.

Czosnek przecedzamy przez praskę najlepiej na gazę, przez którą wyciskamy sok z czosnku do wywary grzybowego. Następnie dodajemy zakwas buraczany. Barszcz doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy, ponieważ straci kolor.

Barszcz podajemy z uszkami z grzybowym farszem.

Składniki:

ZAKWAS

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego

BARSZCZ

  • 100 g -suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • 2  liście laurowe
  • 5 ziaren  ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • zakwas z buraków
  • cukier
  • sól
  • sok z cytryny