Przygotowujemy zakwas : obrane buraki kroimy w kostkę i przekładamy do kamionkowego naczynia. Zalewamy je letnią, uprzednio ugotowaną wodą i dodajemy przyprawy oraz kromkę chleba razowego.Tak przygotowane buraki przykrywamy i odstawiamy na 4-6 dni.
Suszone grzyby moczymy. Potem dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu a także włoszczyznę i gotujemy. Na koniec wywar przecedzamy.
Czosnek przecedzamy przez praskę najlepiej na gazę, przez którą wyciskamy sok z czosnku do wywary grzybowego. Następnie dodajemy zakwas buraczany. Barszcz doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy, ponieważ straci kolor.
Barszcz podajemy z uszkami z grzybowym farszem.
Składniki:
ZAKWAS
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 l wody
- 1 łyżeczka kminku
- 30 g korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 kromka chleba razowego
BARSZCZ
- 100 g -suszonych grzybów
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- zakwas z buraków
- cukier
- sól
- sok z cytryny