aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Makowiec z jabłkami

Mak sparzamy gorącym mlekiem  i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy żółtka i mąkę. Dodajemy mak i mieszamy by składniki się ze sobą połączyły.Następnie dokładamy kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy jabłka starte na grubych oczkach oraz posiekane orzechy i łączymy wszystkie składniki ze sobą.

Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.

Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową (przepis znajdziecie tu) i przyozdabiamy kawałkami orzechów.

Składniki:

  • 130 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 jajek
  •  szczypta  soli
  • 250 g maku namoczonego w mleku
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g  jabłek
  • do dekoracji polewa czekoladowa i kawałki orzechów