Mak sparzamy gorącym mlekiem i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy żółtka i mąkę. Dodajemy mak i mieszamy by składniki się ze sobą połączyły.Następnie dokładamy kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy jabłka starte na grubych oczkach oraz posiekane orzechy i łączymy wszystkie składniki ze sobą.
Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.
Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową (przepis znajdziecie tu) i przyozdabiamy kawałkami orzechów.
Składniki:
- 130 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 6 jajek
- szczypta soli
- 250 g maku namoczonego w mleku
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- 400 g jabłek
- do dekoracji polewa czekoladowa i kawałki orzechów