Ryba w jogurtowej marynacie

Ryba w jogurtowej marynacie

Filety przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

Marynata:jogurt mieszamy ze starta skórką z cytryny, sokiem cytrynowym, miętą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno pokrojoną papryczką chili. Całość mieszamy. Gotową marynatą zalewamy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce na około pół godz.
Każdy filet owijamy w folię aluminiową, dodając na rybę po dwie łyżki marynaty jogurtowej. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Doskonale smakuje przyrządzona na grillu.

Składniki:

  • 6 filetów rybnych
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg – jogurtu naturalnego
  • skórka z cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • garść świeżej mięty
  • 2 ząbki – czosnku
  • papryczka chili