Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Krewetki rozmrażamy.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 1/4 szklanki wody z makaronu zostawiamy, po czym makaron odcedzamy. Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i lekko go rumienimy. Następnie dodajemy masło oraz krewetki, oprószamy solą i przesmażamy je krótko z każdej strony (po ok 15 sek). Po tym czasie na patelnię wlewamy wino, a po chwili dodajemy natkę pietruszki, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kilka kropel słodkiego sosu chilli. Całość chwilę przesmażamy, odparowując nadmiar płynu. Następnie dodajemy makaron wraz z zachowaną wodą, zwiększamy ogień, a całość mieszamy, chwilkę dusząc. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem

Składniki:

  • 10 – 12 krewetek
  • 150 g makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 1 większy ząbek czosnku
  • suszona pietruszka ( można użyć świeżej)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • garść pomidorków koktajlowych
  • słodki sos chilli (można go zastąpić papryczką chilli, przesmażając ją na patelni razem z krewetkami)
  • świeżo mielony pieprz