Krem oliwkowy z ziemniakami

Krem oliwkowy z ziemniakami

Pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy gorącym wywarem, doprawiamy majerankiem i tymiankiem i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy oliwki, posiekany czosnek oraz papryczkę chilli i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą.

Zupę podajemy z kleksem śmietany. Można udekorować ją pokrojonymi czarnymi oliwkami.

Składniki:

  •  l -wywaru jarzynowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 300 g  oliwek zielonych
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • śmietana (18 lub 12%)
  • czarne oliwki do dekoracji