Cebulę i czosnek siekamy, zaś pora kroimy w talarki. Wszystkie warzywa przesmażamy na maśle, mieszając by się nie przypaliły. Gdy się zeszklą zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości- około 10 minut. Zupę miksujemy na krem, po czym łączymy z pozostałym rosołem. Mąkę rozprowadzamy w zimnym mleku, wlewamy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Gdy zupę zdejmiemy z ognia, zupę łączymy jeszcze z lekko spienioną śmietaną. Gorącą zupę podajemy z grzankami. Można ją dodatkowo oprószyć posiekaną natką lub koperkiem.
Składniki:
- 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- cebula
- duży ząbek czosnku
- biała część pora
- 1,5 rosołu ( może też być wywar z warzyw)
- łyżka masła
- łyżeczka cząbru
- szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki zimnego mleka
- kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz