Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż. Podsmażamy aż wszystkie ziarenka ryżu pokryje oliwa. Dodajemy pokrojoną drobno pieczoną paprykę. Całość zalewamy chochlą wywaru i czekamy aż ryż wchłonie wywar. Dodajemy ocet balsamiczny, listki tymianku i sok z buraka. Jak płyn odparuje dolewamy kolejną chochlę wywaru. Powtarzać tę czynność aż wlejemy cały wywar. Po wyłączeniu dania dodajemy masło i mieszamy by się rozpuściło i połączyło z ryżem.
Składniki:
- 150g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1 czerwona pieczonej papryki bez skórki
- 8 suszonych pomidorów
- ½ litra wywaru warzywnego
- 3 gałązki tymianku
- 2 łyżki koncentratu z buraka
- 1 łyżka octu balsamicznego ciemnego
- 1 łyżeczka masła