aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Czerwone risotto

Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż. Podsmażamy aż wszystkie ziarenka ryżu pokryje oliwa. Dodajemy pokrojoną drobno pieczoną paprykę. Całość zalewamy chochlą wywaru i czekamy aż ryż wchłonie wywar. Dodajemy ocet balsamiczny, listki tymianku i sok z buraka. Jak płyn odparuje dolewamy kolejną chochlę wywaru. Powtarzać tę czynność aż wlejemy cały wywar. Po wyłączeniu dania dodajemy masło i mieszamy by się rozpuściło i połączyło z ryżem.

Składniki:

  • 150g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 czerwona pieczonej papryki bez skórki
  • 8 suszonych pomidorów
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 łyżki koncentratu z buraka
  • 1 łyżka octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżeczka masła