Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy rozmrożone i pokrojone grzyby. Całość podsmażamy. Dodajemy pęczak, ponownie chwilkę przesmażamy, po czym zalewamy winem. Gdy nadmiar płynu odparuje dodajemy posiekany rozmaryn oraz doprawiamy solą i pierzem. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając i dolewając bulion aż pęczak zmięknie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Na koniec dodać łyżeczkę masła i posiekaną natkę pietruszki.
Składniki:
- 150 g pęczaku
- 300 g mrożonych grzybów
- 1 cebula
- 1 szklanka białego wina
- 1 ½ szklanka bulionu
- 2 gałązki posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka masła
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji