Ogórek sałatkowy obieramy, przkrajamy na pół, łyżeczką pozbywamy się pestek. Miąższ drobno kroimy. Oczyszczoną paprykę kroimy w drobną kostkę.
Awokado myjemy, usuwamy pestkę, miąższ wydobywamy łyżeczką i rozdrabniamy widelcem.
Młode cebuli kroimy drobno.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy.
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, miksujemy na puree. Wlewamy zimny jogurt, olej oraz ocet winny i ponownie miksujemy.
Zupę doprawiamy solą, kolorowym pieprzem i tabasco. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Schłodzoną zupę podajemy w miseczkach, dekorując ziołami.
Składniki:
- 1 długi ogórek sałatkowy
- 1 żółta papryka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pęczek młodej cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- kolorowy pieprz
- tabasco
- zioła