Piersi kurczaka w miodowym sosie

Umyte i osuszone porcje mięsa nacieramy wymieszanymi przyprawami i odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku. Gdy tylko się zrumienią odrzucamy je a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety. Rumienimy mięso z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy przez 20-15 minut. Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do panierowania
  • oliwa
  • szkl tłustego mleka
  • 4 łyżki płynnego miodu

zdjęcie: pixabay