aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Schab duszony z jabłkami

Kotlety rozbijamy na dość cienkie kotlety (warto przykryć mięso folią spożywczą podczas rozbijania). Gotowe przyprawiamy z obu stron  solą, pieprzem i ostrą papryką. Mąkę mieszamy  z łyżeczką słodkiej papryki. Kotlety obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor. Przekładamy je na talerz.

Na tłuszcz po smażeniu mięsa przesmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Następnie pokrojone pieczarki. Całość przyprawiamy tymiankiem, szałwią i oregano. Dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko i podlewamy sokiem jabłkowym. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy. Do gotowego sosu wkładamy obsmażony wcześniej schab, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 łyżka smalcu lub olej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jabłko
  • 150 ml soku jabłkowego
  • około pół szklanki śmietanki 30%