Kotlety rozbijamy na dość cienkie kotlety (warto przykryć mięso folią spożywczą podczas rozbijania). Gotowe przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Mąkę mieszamy z łyżeczką słodkiej papryki. Kotlety obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor. Przekładamy je na talerz.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa przesmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Następnie pokrojone pieczarki. Całość przyprawiamy tymiankiem, szałwią i oregano. Dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko i podlewamy sokiem jabłkowym. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy. Do gotowego sosu wkładamy obsmażony wcześniej schab, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
Składniki:
- 6 plastrów schabu bez kości
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka smalcu lub olej
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 jabłko
- 150 ml soku jabłkowego
- około pół szklanki śmietanki 30%