Wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem w kuchni nie tylko europejskiej, ale też azjatyckiej. W Polsce cieszy się ona nawet większą popularnością od kurczaka. Przeciętny Polak zjada rocznie około 38 kg tego mięsa, podczas gdy kurczaka 27 kg. Zapewne jest to zasługa zarówno tradycji kulinarnej ale i smaku.
Ale pomimo niesłabnącej popularności, wieprzowinę uważa się za mięso tłuste i niezbyt zdrowe. Obecnie dietetycy zalecają umiarkowane spożywanie tego mięsa. Najlepiej sięgać po niego raz w tygodniu.
Dlaczego warto sięgać po wieprzowinę? No przede wszystkim jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ponadto zawiera sporo witamin z grupy B (B1; B2, B12), witaminę C, D i PP oraz kwas foliowy. Witamina PP, znana także jako niacyna, jest produkowana w naszym organizmie, jednak w niewystarczającej ilości, dlatego potrzebna jest jej dodatkowa suplementacja. Poza mięsem wieprzowym, znajduje się ona także w wołowinie. Wieprzowina to także źródło cynku, fosforu, sodu, potasu i magnezu.
A co jeśli chodzi o kaloryczność wieprzowiny. Oczywiście zależy to od części ciała i tak:
- schab – 100 g mięsa to ok 240 kcal;
- polędwica wieprzowa- plaster około 20 g to ok 22 kcal;
- mielone mięso wieprzowe- 100 g to ok 127 kcal;
- łopatka wieprzowa- 100 g to ok 160 kcal;
- boczek- 100 g to około 320 kcal.
Na kaloryczność tego mięsa wpływ oczywiście sposób jego przygotowania i dodatki. I choć może nie jest to chude mięso, nie rezygnujmy z niego. Wystarczy zachować zdrowy rozsądek.
źródło: msn.com, zdjęcie: pixabay