aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Lekko i zdrowo Przepisy

Zapiekanka z fasolą, orzechami i oscypkiem.

Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy  na oliwie razem z posiekanymi szalotkami. Gdy papryka zmięknie dodajemy pomidory, czosnek i wino, podkręcając gaz by odparować płyn.  Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i przesmażamy na odrobinie oliwy. Mięso mieszamy z papryką, ugotowaną fasolą, dodajemy grubo przesiekane orzechy, starty oscypek, paprykę w proszku, rozmaryn, majeranek i drobno posiekane chilli i pieprz. Całość mieszamy i przekładamy  do formy do zapiekania. Wierzch posypujemy startym oscypkiem . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej białej fasoli
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 ½ czerwonej papryki
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść orzechów
  • 100 g fileta z indyka
  • 1 średni oscypek
  • ½ lampki białego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 gałązki posiekanych listków rozmarynu
  • 3 gałązki majeranku
  • 1 czerwone chilli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • grubo mielony pieprz