Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie razem z posiekanymi szalotkami. Gdy papryka zmięknie dodajemy pomidory, czosnek i wino, podkręcając gaz by odparować płyn. Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i przesmażamy na odrobinie oliwy. Mięso mieszamy z papryką, ugotowaną fasolą, dodajemy grubo przesiekane orzechy, starty oscypek, paprykę w proszku, rozmaryn, majeranek i drobno posiekane chilli i pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do formy do zapiekania. Wierzch posypujemy startym oscypkiem . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut.
Składniki:
- 200 g ugotowanej białej fasoli
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 ½ czerwonej papryki
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść orzechów
- 100 g fileta z indyka
- 1 średni oscypek
- ½ lampki białego wina
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 2 gałązki posiekanych listków rozmarynu
- 3 gałązki majeranku
- 1 czerwone chilli
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- grubo mielony pieprz