Bananowe pancakes

Bananowe pancakes

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, zaś do żółtek dodajemy miód, szczyptę soli oraz cynamon  i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do nich mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Do żółtkowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajmy banany pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy.

Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy na nim zgrabne placuszki na złoty kolor.

Na drugą zimną patelnię dodajemy miód i podgrzewamy. Dodajemy do niego posiekane orzechy, migdały lub pistacje i karmelizujemy je przez około 2 minuty. Polewamy nimi pancakes.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szczypta soli
  • cynamon
  • szklanka mleka
  • 180 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy
  • 2 banany

ORZECHY W MIODZIE:

  • 2 łyżki miodu
  • garść posiekanych orzechów, migdałów lub pistacji