Indyk po grecku

Indyk po grecku

Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy tak, by dało się rozłożyć jak książkę. Lekko rozbijamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Ser mielimy. Dodajemy do niego suszone zioła prowansalskie, natkę, bazylię, pokrojone oliwki i pomidory, musztardę i posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na mięso i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy roladę, obwiązując bawełnianą nicią, by się nie rozwinęła. Przekładamy ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym rozmarynem i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 45 min, od czasu do czasu podlewając bulionem.

Składniki:

  • 1,2 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 łyżki oliwek
  • 30 dag sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy i oleju
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i bazylii
  • sok z jednej cytryny
  • szkl bulionu
  • suszone zioła prowansalskie
  • świeży rozmaryn
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz