Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy tak, by dało się rozłożyć jak książkę. Lekko rozbijamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Ser mielimy. Dodajemy do niego suszone zioła prowansalskie, natkę, bazylię, pokrojone oliwki i pomidory, musztardę i posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na mięso i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy roladę, obwiązując bawełnianą nicią, by się nie rozwinęła. Przekładamy ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym rozmarynem i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 45 min, od czasu do czasu podlewając bulionem.
Składniki:
- 1,2 kg piersi z indyka
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie
- 4 łyżki oliwek
- 30 dag sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy i oleju
- po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i bazylii
- sok z jednej cytryny
- szkl bulionu
- suszone zioła prowansalskie
- świeży rozmaryn
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz