Jeżynowe muffiny z bananami

Jeżynowe muffiny z bananami

Banany blendujemy razem z mlekiem roślinnym lub wodą, cukrem, esencją waniliową, sodą oczyszczoną i octem jabłkowym. Umyte i osuszone jeżyny oprószamy mąką, po czym łączymy je delikatnie ze zmiksowanymi bananami, a następnie z mąką. Wysmarowane olejem i obsypane bułką tartą formy do muffinów wypełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30-40 minut.

Cukier puder łączymy z sokiem z jeżyn i sokiem cytrynowym i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Takim lukrem dekorujemy wystudzone muffiny.

Składniki:

  • 2 nieduże dojrzałe banany
  • 1/4 mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 filiżanki octu jabłkowego
  • 2 szklanki mąki + łyżka do oprószenia jeżyn
  • szklanka jeżyn
  • olej
  • bułka tarta

LUKIER:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z 2-3 jeżyn
  • łyżeczka soku z cytryny

zdjęcie: pixabay