aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Pączki wg Nigelii Lawson

Z drożdży, łyżki mąki, mleka i cukru robimy rozczyn, zostawiamy wymieszane na 10 minut, żeby drożdże wystartowały.

W tym czasie rozpuszczamy masło, mieszamy je z mlekiem. Mieszanka ma być letnia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko wymieszane z masłem, rozczyn drożdżowy, sól, cukier puder, jajko i wyrabiamy ciasto. Można wrzucić je do maszyny, która je wyrobi lub wyrabiać ręcznie około 10 minut. Ciasto powinno być jędrne i nie kleić się do rąk. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, niech podwoi objętość.

Następnie ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować. Blat przesypujemy mąką i wałujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy koła o średnicy 4 cm, wycinałam je kieliszkiem. Turlamy w rękach, aby powstały kulki, palcem robimy dołek, nakładamy dżem truskawkowy i zaklejamy ciasto. Ulepione mini pączusie odstawiamy w podsypane mąką miejsce, sklejeniem w dół. Niech urosną przez 30 minut.

W garnku lub rondlu nagrzewamy olej do temperatury 190 °C. Pączki smażymy tak jak tradycyjne z obu stron na złoty kolor, aby wiedzieć czy w środku są już wypieczone możecie sprawdzić wykałaczką, jeśli jest sucha, pączki są już wysmażone. Odsączamy je chwilę na ręcznikach papierowych, następnie turlamy w misce z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia.

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 15 g masła
  • 250 gram mąki chlebowej użyłam typ 650
  • 20g drożdży
  • 1⁄4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • olej rzepakowy do smażenia

źródło: nigella.com