Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy 3 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i zagniatamy. Ciastem wyklejamy formę do tarty i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Łososia smażymy na patelni, po czym dzielimy na niewielkie kawałki. Szpinak przesmażamy, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę.
Spód tarty smarujemy serkiem, rozkładamy łososia i szpinak.
Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym cheddarem. Gotowym sosem zalewamy tartę.
Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
FARSZ:
- 200 g surowego łososia
- opakowanie szpinaku
- serek ricotta
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
ZALEWA:
- 3 jajka
- 300 g śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- szklanka startego sera cheddar
- sól
- pieprz
zdjęcie: pixabay