Tarta z łososiem i szpinakiem

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy 3 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i zagniatamy. Ciastem wyklejamy formę do tarty i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Łososia smażymy na patelni, po czym dzielimy na niewielkie kawałki. Szpinak przesmażamy, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę.

Spód tarty smarujemy serkiem, rozkładamy łososia i szpinak.

Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym cheddarem. Gotowym sosem zalewamy tartę.

Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 200 g surowego łososia
  • opakowanie szpinaku
  • serek ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

ZALEWA:

  • 3 jajka
  • 300 g śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • szklanka startego sera cheddar
  • sól
  • pieprz

zdjęcie: pixabay