aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przepisy Śniadania

Jaglano- jabłkowe placuszki

Kaszę jaglaną dzielimy na dwie równe części: jedną blendujemy dodając do niej jajka,  a drugą mieszamy ze startymi na dużych oczkach jabłkami i budyniem waniliowym.  Obie masy dokładnie ze sobą łączymy.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy zgrabne placuszki, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym z dodatkiem miąższu z wanilii lub posypujemy cukrem pudrem.

Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.

Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.

Składniki:

  •  200 g ugotowanej kaszy jaglanej (jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną oraz inne przeczytacie tu)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy
  • olej kokosowy do smażenia
  • jogurt naturalny
  • laska wanilii
  • ewentualnie cukier puder